<$BlogRSDURL$>
Reading

Hannu Salama: Kosti Herhiläisen perunkirjoitus
Flickr photographs
www.flickr.com
More of my Flickr photos
∙ Current position: Academy of Finland Postdoctoral Researcher, Social and Cultural Anthropology, University of Helsinki
∙ Ph.D. dissertation Neighborhood Shopkeepers in Contemporary South Korea: Household, Work, and Locality available online (E-Thesis publications a the University of Helsinki). For printed copies, please contact me by e-mail.
Contact ∙ Personal
cellularmailmy del.icio.us bookmarks
my photographs at Flickr
Anthropology at U. of Helsinki
Finnish Anthropological Society
Powered by Blogger

Anthropology, Korean studies and that

Savage Minds
Keywords
Golublog
photoethnography
antropologi.info
Solongseeyoutomorrow
Constructing Amusement
Otherwise
Frog in a Well

Often visited

The Marmot's Hole Gusts Of Popular FeelingSanchon Hunjang Mark RussellLanguage hatMuninngyuhang.netSedisKemppinenJokisipiläPanun palsta
Weblog Commenting and Trackback by HaloScan.com


Google this blog
Download Hangul Viewer 2002
Download Hangul Office Viewer 2007

Monday, September 26, 2005

puolukka - lingonberry - 링건베리 - 베리 굿


지난 달 우리집에서 블루베리를 보관하기 위해서 담그는 것에 대해서 블로그한 적이 있다. 이번엔 이 빨간 열매는 아내의 회사동료 아들이 딴 게 아니라 그냥 시장에서 산 것이다. 블루베리처럼 이 열매는 한국말로 아마 낱말이 따로 없을 것이다. 검색을 좀 하다 보니 역시 영어에 따라 "링거베리"라고 하네. 우리집에선 "부얼룩가"라고 한다, 핀란드니까. 한국말로 할 때도 한국에서 쓰이는 영어낱말 대신 핀란드말이 자연스럽게 나온다. "부우로에다 부얼룩가 넣으면 맛있다" (=죽에다 링건베리를 넣으면 맛있다).
15킬로 담근 것은 많아 보일 순 있지만 작년에 이보더 배로 (아님 3배였나?) 한 것도 봄 되고 전에 바닥났다. 아내는 기회가 되면 더 살 거란다. 이것은 5킬로는 10-12€(킬로당 한 2€, 2500원)였는데, 앞으로 가격이 아마 올라갈 걸. 링건베리를 냉동실 없이 보관은 블루베리나 사과보다 쉽다. 열매는 그만큼 시니까 냉장실에서 거의 그대로 보관이 된다. 신 맛은 좀 달콤해지기 위해서 우리는 설탕을 넣었지만.


Categories at del.icio.us/hunjang:

Comments to note "puolukka - lingonberry - 링건베리 - 베리 굿" (Comments to posts older than 14 days are moderated)


Write a Comment